Istennek bölcsessége a természetben

Istennek bölcsessége a temészetben

Jeremiás könyve:51:16   Egy szavával vizek zúgását szerez az égben, és felhőket visz fel a föld határairól, villámokat készít az esőhöz, és kihozza a szelet az ő tárházaiból.

Jeremiás leírta a megfigyelt időjárási eseményeket, de valószínűleg nem tudta, azt a tudományos hátteret amiért mindig ilyen meghatározott sorrendben cselekszik Isten.

Mindenki átélt már nyári vihart és megtapasztalta annak forgatókönyv szerű lezajlását: erős szél, viharfelhők, villámlás és eső. Mindig ebben a sorrendben.

És aztán mi történik a növényekkel? Egy – két nap múlva üde zöldek és erős növekedésnek indulnak.

Mi az összefüggés?

Ehhez kell egy kis kémiai ismeret.

A levegő összetétele: 21 % Oxigén, 78 % Nitrogén és 1 % egyéb gázok.

Az Oxigén a sejtlégzéshez nélkülözhetetlen, a Nitrogén pedig az élethez.

A nitrogén esszenciális, szerkezeti elem, nélkülözhetetlen része a fehérjéknek, aminosavaknak, nukleinsavaknak, enzimeknek, nukleotidoknak az örökletes tulajdonságokat hordozó anyagoknak stb. A növények életében meghatározó szerepet tölt be, hiánya vagy többlete jelentősen hat a termés minőségére és mennyiségére egyaránt.

A növények számára a levegő szabad nitrogénje felvehetetlen. Szükséges átalakítani. Hogy ez hogyan történik? Magasfeszültség hatására a nitrogén molekulák oxidálódva NO3‾ ionokká alakulnak.

Vagyis, villámlás hatására a levegő szabad nitrogénje oxidálódik ( villámot készít az esőhöz ), és mikor ez megtörtént, rövid idő múlva jön az eső, amely bemossa a talajba az így elkészített „műtrágyát”, mely már felvehető formában van a növények számára. Hát ezért fontos a sorrend. ( N2+O2→2NO ,  4NO+3O2+2H2O→4HNO3→talaj )

És miért mondom, hogy ez műtrágyázás?

Kertész vagyok és a legfontosabb, hogy mindig időben gondoskodjam a növények megfelelő tápanyagellátásáról.

Az egyik legfontosabb, hogy pótoljuk a nitrogént, ammóniumion (NH4+) és nitrátion (NO3) tartalmú műtrágya formájában. Ez ugyanaz a forma amit az Úr készít a levegő nitrogénmolekuláiból a villám által. Mi is kiszórjuk a műtrágyát és belocsoljuk. Kicsiben az ember is ezt a bölcsességet követi. Csodálatos, nem?

Mondhatnák a szkeptikusok, hogy ez a természet rendje. Igen ez így van. Viszont érdekes, hogy Jeremiás nem rendelkezett kémiai ismeretekkel, mégis felismerte a villámlás szerepét és sorrendiségét. Ezért tartotta fontosnak megemlíteni azt a tényt, hogy a villámlás az esőnek lett elkészítve. Még véletlenül se cserélte fel ezt a sorrendet, pedig megtehette volna, ha csak a vihar természeti szépségeit vagy erejét szerette volna bemutatni. De a villámot mint teljesen természetes, előkészítő tevékenységet említi.

Gyakran Jézus képekben, hasonlatokban beszélt. Ha ilyen szemmel nézem e bámulatos "természeti eseményt", akkor még a következő jut eszembe.

A nitrogénhiánynak a növekedés lassulás a legjellemzőbb következménye. A gyökereken nincs elágazódás, kevés egyszálas, fejletlen gyökérrendszer képződik. A levelek mérete kisebb, színük világosabb zöld, majd sárgászöld színűek. A virágzás késik, a virágok fejletlenebbek. A termés kötödése rossz, több az elrúgás. A termés mérete kisebb, gyakran torzult, színeződése, minősége rosszabb.

I. Korintus levél:3:6 Én plántáltam, Apollós öntözött; de az Isten adja vala a növekedést.

Tehát az idejében ily módon megadott eső, növekedést, fejlődést fakaszt.

I. Korintus levél:3:7 Azért sem aki plántál, nem valami, sem aki öntöz; hanem a növekedést adó Isten.

Dicsőség legyen a bölcs növekedést adó Istennek !